De 7 meest gemaakte fouten die je telefoon sneller slopen

Je telefoon is waarschijnlijk één van de spullen die je dagelijks het meest gebruikt. Toch gaan veel smartphones onnodig snel kapot, vaak door simpele gewoontes die je zelf misschien niet eens doorhebt.

In dit artikel lees je de 7 meest voorkomende fouten die je toestel eerder richting reparatie (of de prullenbak) helpen dan nodig is — en wat je eraan kunt doen.

1. Geen hoesje of screenprotector gebruiken

Het klinkt misschien suf, maar nog steeds lopen veel mensen rond met een ‘naakte’ telefoon. Eén val op straat of een tegelvloer en je scherm is aan gruzelementen.

Een simpele screenprotector van een paar euro voorkomt barsten in je scherm. Combineer dat met een degelijk hoesje, en je verlengt de levensduur van je telefoon flink.

2. Goedkope opladers gebruiken

Opladers van onbekende merken of die paar euro goedkopere kabels op de markt kunnen meer schade aanrichten dan je denkt.

Ze leveren soms te veel of juist te weinig stroom, met oververhitting of batterijproblemen als gevolg. Gebruik daarom altijd een originele oplader of een kabel van een gecertificeerd merk.

3. Je telefoon constant op 100% houden

Altijd je batterij helemaal opladen en dan weer helemaal leeg laten lopen? Dat was vroeger slim, maar moderne lithiumbatterijen houden juist van een laadniveau tussen de 20 en 80 procent.

Constant aan de lader hangen, zeker ’s nachts, zorgt op de lange termijn voor een versnelde slijtage van de accu.

4. Je toestel gebruiken tijdens het opladen

Even appen of scrollen terwijl je telefoon oplaadt: bijna iedereen doet het. Maar het zorgt ervoor dat je telefoon tegelijkertijd warmte ontwikkelt én stroom verbruikt — niet goed voor de accu én voor de prestaties.

Laat je toestel tijdens het opladen gewoon even liggen, dan gaat hij langer mee.

5. Geen software-updates uitvoeren

Updates lijken soms irritant, maar ze zijn er met een reden. Naast nieuwe functies bevatten ze vaak ook beveiligings- en optimalisatiepatches.

Door updates te negeren, loop je kans op bugs, oververhitting of prestatieverlies. Gewoon even doen dus, het duurt vaak maar een paar minuten.

6. Je telefoon blootstellen aan vocht of extreme temperaturen

Nee, ook al is jouw telefoon ‘waterdicht’, dat betekent niet dat je ermee moet gaan zwemmen of dat hij tegen vochtige badkamerdampen kan.

Ook hitte in een auto of kou in je jaszak op de fiets kan schade veroorzaken aan batterij en scherm. Houd je toestel droog én op kamertemperatuur waar mogelijk.

7. Te laat actie ondernemen bij schade

Een klein scheurtje in je scherm? Een knop die af en toe niet werkt? Veel mensen negeren de eerste signalen van schade, totdat het echt misgaat.

Loop je met een beschadigde telefoon rond, dan is het slim om er snel naar te laten kijken. Bij een telefoonwinkel in Breda kunnen ze vaak binnen een half uur beoordelen of er schade is en wat je opties zijn — dat scheelt later vaak dure reparaties of dataverlies.

Beter voorkomen dan laten vallen

Je telefoon hoeft echt niet om de twee jaar vervangen te worden. Met een beetje aandacht en slim gebruik kan je toestel makkelijk langer mee.

Dus check je gewoontes, pas ze aan waar nodig en laat bij twijfel even een deskundige naar je toestel kijken. Zeker als je in de buurt woont, kan een snelle check bij een telefoonwinkel in Breda je op de lange termijn een hoop ellende besparen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *